انواع صید ماهی در دریای خلیج فارس
کشور ایران خوشبختانه به سه دریا نزدیک است که شامل دریاچه خزر در شمال کشور، دریای خلیج فارس و دریای عمان در جنوب کشور میشود. از این رو یکی از اصلی ترین و مهمترین کشورهای صادرکننده ماهی به خاورمیانه، ایران است. امروزه با افزایش صید ماهی در دریای خلیج فارس، میزان صادرات ماهیهای گرمسیری نیز افزایش یافته است. دریای خلیج فارس یکی از مهمترين مناطق گرمسیری برای صيد انواع ماهي آب شور، میگو، صدف و خرچنگ است. ویژگیهای خاص دریای خلیج فارس شامل آب گرم، عمق کم، جنس خاک ساحل و صخره های آن میشود که باعث رشد و نمو آبزیان گرمسیری در دریای خلیج فارس شده است. صید ماهی در دریای خلیج فارس به دو روش انجام میشود، صید ترال و صید لانگ لاین. اصولا هدف از ماهیگیری در خلیج فارس، خرید و فروش و تجارت ماهی و آبزیان دریایی است. ناگفته نماند که عمده درآمد مردم نزدیک به دریای خلیج فارس، از ماهیگیری تامین میشود و علاوه بر صادرات به کشورهای همسایه، بخشی از ماهیها و آبزیان در سراسر کشور توزیع میشود. صید ترال در دریای خلیج فارس موجب آسیب دیدن زندگی دریایی آبزیان شده است و از این رو توصیه میشود برای تداوم صنعت ماهیگیری و جلوگیری از نابودی محیط زیست، صید ترال در منطقه کاهش یابد و به صورت نظارت شده و کنترل شده انجام شود. صید ماهی در دریای خلیج فارس اهمیت بالایی در سطح کشوری و استانی دارد و بایستی تداوم داشته باشد.
صید ترال در دریای خلیج فارس
صید ترال از تور ماهیگیری بزرگ و قیفی شکل تشکیل شده است. حین صید، تور ماهیگیری از دو طرف به تختههایی متصل است و به دنبال شناور در دریا کشیده میشود. کف روبی و گوفهکشی یکی از روشهای قدیمی ماهیگیری میباشد که امروزه با نام صید ترال شناخته میشود. صید ماهی در دریای خلیج فارس به روش ترال، با کشیدن تور در آب انجام میشود. تور توسط یک یا چند شناور مانند قایق صیادی کوچک یا دو شناور مخصوص ترال، کشیده میشود و ماهیگیری میکند. صید ترال در دریای خلیج فارس عمدتا با هدف تجارت ماهی، انجام میشود. صید ترال برای ماهیگیری تا اعماق بیشتر از 200 متر کاربرد دارد از این رو امکان صید ماهیهای میان زی و کف زی را فراهم کرده است. تور ترال به دو دستهی کف و میانی تقسیم میشود که از تور میانی برای صید ماهی میان زی و از تور کف برای صید میگو و ماهیهای کف زی استفاده میشود. یکی از کاربردهای تور ترال میانی، صید ماهیهای سطحی است که با نام ترال سطحی شناخته شده است. اندازه دهانهی تور ترال میانی بزرگتر از دهانهی تور ترال کف است و از این رو اندازه تور ترال میان سطحی از ترال کف بزرگتر میباشد.
مضرات صید ترال در دریای خلیج فارس
مضرات صید ماهی در دریای خلیج فارس به روش ترال، شامل استفاده بیش از حد از صید ترال و آسیبهای وارد شده به بستر دریا میشود. استفاده بیش از حد از صید ترال و کف روبی دائمی دریا موجب بروز اختلال در توازن زندگی دریایی میشود. صید ترال در بسیاری از کشورها به صورت کنترل شده انجام میشود و در برخی از کشورها ممنوع شده است. صید ترال با جارو کردن کف دریا تا سطح دریا، آسیبهای جبران ناپذیری به زندگی دریایی وارد میکند. تغییر اکوسیستم، تلفات سنگین موجودات دریایی، خسارت دیدن زیستگاه جلبکهای دریایی و از بین رفتن مرجانها از جمله آسیبهایی است که صید مداوم ترال به زندگی دریایی وارد میکند.
صید لانگ لاین در دریای خلیج فارس
لانگ لاین همان رشته قلاب طویل است که یکی از روشهای استاندارد ماهیگیری است. برخي از كشورها صید ماهی به روش لانگ لاين را جزو اصلیترین روش صیادی محسوب کردهاند. برای مثال بیش از 60 درصد میزان صید ماهی در کشورهایی مثل تایوان و اندونزی به روش لانگ لاین انجام میشود. صید ماهی در دریای خلیج فارس به روش لانگ لاین، امکان صید ماهیهای کف زی را فراهم کرده است. یکی از دلایل عدم استفاده از صید لانگ لاین در دریای خلیج فارس، عدم آشنايي درست صيادان منطقه با نحوهی اجرای لانگ لاین است. از عوامل موثر در صید ماهی در دریای خلیج به روش لانگ لاین، میتوان به نوع طعمهی مورد نیاز برای صید اشاره کرد، چرا که هر عمقی نیازمند طعمه خاص است. هر ماهی در عمق خاصی زندگی میکند و برای جذب آن بایستی از طعمه مناسب استفاده شود. تعیین نقاط قلابریزی و عمق قرارگیری قلابها در صید لانگ لاین بسیار اهمیت دارد و بایستی توسط ماهیگیران مشخص شود.
مزایای صید لانگ لاین در دریای خلیج فارس
ماهی های صید شده به روش لانگ لاین با کیفیتتر از ماهیهای صید شده به روش ترال هستند. در روش ترال صید به صورت جمعی است ولی صید لانگ لاین با صید اختصاصی، کیفیت بالاتری دارد و برخلاف صید ترال، به زندگی دریایی آسیب نمیرساند. به عبارتی میتوان گفت صید ماهی در دریای خلیج فارس به روش لانگ لاین منطبق بر اصول صید پایدار میباشد و از این رو دوستدار محیط زیست است. برای جلوگیری از صید سایر ماهیها و آبزیان، صیادان میتوانند از روشهایی چون نصب وزنه، نصب علایم هشدار دهنده، اجرای عملیات قلاب ریزی در طول شب و عدم ریختن طعمه در آب در هنگام ماهیگیری، استفاده کنند. لانگ لاین عمدتا به جهت صید تن ماهیان استفاده میشود. یکی دیگر از مزایای صید به روش لانگ لاین، ارزان قیمت بودن آن است.
لیست بنادر مناسب جهت صید ماهی در دریای خلیج فارس
یکی از مناطق جنوبی مناسب جهت صید ماهی، منطقه بوشهر است که شامل بنادر سیراف، دیر و جنابه (گناوه) میشود. استان هرمزگان بخشی از صید ماهی در دریای خلیج فارس را برعهده دارد که تمام بنادر واقع در بندر عباس را شامل میشود. بندر کنگ، معلم، بندر سايه خوش، گشه، شناس، بندر ملو، بستانه، ديوان، بندر چارک، بندر مقام، طاحونه و گرزه از جمله بنادر منطقه هرمزگان هستند. جزیرهی قشم، لارک و جزیرهی هرمز از جمله مناطقی هستند که از دریای خلیج فارس صیادی میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید