چه افرادی نباید ماهی بخورند؟ (مضرات ماهی)
ماهی به عنوان یکی از بهترین غذاهای دریایی با پروتئین بالا شناخته می شود که طعم و مزه بسیار خوبی دارد. پروتئین بالا و وجود اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی باعث شده تا بسیاری از افراد علاقه مند به مصرف ماهی باشند. اما آیا همین افراد از مضرات ماهی آگاه هستند؟ ماهی به دلیل داشتن ویتامین ها، پروتئین و اسیدهای چرب ضروری برای بدن مفید است؛ اما این بدین معنی نیست که شما می توانید در مصرف آن زیاده روی کنید. علاوه بر این، مصرف ماهی باید به احتیاط برای برخی از افراد انجام شود. در ادامه مقاله قصد داریم در مورد مضرات ماهی و اینکه چه افرادی نباید ماهی بخورند، صحبت کنیم.
چه افرادی نباید ماهی بخورند؟
ماهی جزء غنی ترین گوشت های حیوانی است که می تواند نقش مهمی را در سلامت عمومی بدن به همراه داشته باشد. مصرف ماهی می تواند به شما برای رسیدن به سلامت جسمی کمک بسیار زیادی کند، ولی همه افراد مجاز به مصرف ماهی نیستند. اگر دارای شرایط زیر هستید، باید با احتیاط بیشتری از ماهی استفاده کنید.
- افراد دارای کلسترول خون بالا
یکی از مضرات ماهی به ویژه در صورت مصرف بیش از اندازه، بالا رفتن کلسترول خون است. کلسترول خون بالا می تواند خطرات جدی را برای سلامت عمومی بدن به همراه داشته باشد و قطعا باعث افت کیفیت عملکرد سیستم قلبی و عروقی می شود. به دلیل اینکه ماهی حاوی چربی نسبتا بالایی است، افرادی که کلسترول خون بالایی دارند نباید بیش از 2 بار در هفته ماهی میل کنند.
- افراد در معرض سکته
افرادی که به دلیل گرفتگی عروق سیستم قلبی و عروقی خود در معرض سکته مغزی و قلبی قرار دارند، باید حتما با احتیاط بیشتری از غذاهای چرب استفاده کنند. ماهی حاوی چربی بالایی است. اگرچه وجود اسیدهای چرب امگا 3 در آن می تواند برای سلامت سیستم قلب و عروق مفید باشد، ولی افرادی که در معرض سکته قلبی و مغزی هستند، بهتر است که با احتیاط بیشتری از ماهی استفاده کنند.
- بانوان باردار و شیرده
اگرچه نمی توان بانوان باردار و شیرده را از مصرف ماهی منع کرد، اما به هر حال برخی از ماهی ها دارای جیوه بالایی هستند. جیوه برای جنین و نوزاد بسیار خطرناک است و نباید بیش از اندازه مصرف شود. از این رو بانوان باردار باید برای حفظ سلامت خود و جنین، حداقل از عدم وجود یا کمبود جیوه در ماهی آگاه باشند و سپس از آن استفاده نمایند.
مضرات ماهی برای سلامتی
به طور کلی، فواید مصرف ماهی بیشتر از مضرات آن است. ولی هر ماده غذایی پرفایده ای مانند ماهی می تواند خطراتی را نیز به همراه داشته باشد. بنابراین، مضرات ماهی از جمله مواردی است که باید حتما در مورد آن تحقیق کرد. ماهی در حالت کلی اگر به اندازه مصرف شود، ضرری برای بدن ندارد. ولی مصرف بیش از اندازه ماهی می تواند باعث افزایش امگا 3 مصرفی شود و خون را رقیق نماید.
علاوه بر این، یکی دیگر از مضرات ماهی که بسیار توسط افراد مورد بررسی قرار گرفته است، وجود مواد شیمیایی و مضر در ماهی مانند جیوه است. به دلیل اینکه ماهی ها از آب دریا تغذیه می کنند، هیچ تضمینی وجود ندارد که بدون جیوه باشند. این مواد شیمیایی در بسیاری از غذاهای ما وجود دارند، اما میزان آن ها کم است. اگر بیش از اندازه ماهی بخورید، ممکن است جیوه زیادی را وارد بدن خود کنید که برای سلامت شما نگران کننده است. بنابراین، مضرات ماهی فقط زمانی می توانند نگران کننده باشند که ماهی بیش از اندازه و به صورت روزانه مصرف شود.
تا به امروزه گزارشی مبنی بر اینکه ماهی می تواند برای بدن مضر باشد و به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی نباید از آن استفاده کنید، وجود نداشته است. با این حال بهتر است که ماهی ها را از آب های مطمئن بگیرید. همچنین با روش های مناسب آن ها را بپزید تا میزان مواد شیمیایی و مضرات آن ها کاهش پیدا کنند.
چند بار در هفته ماهی بخوریم؟
با توجه مضرات ماهی در صورت مصرف بیش از اندازه، پیشنهاد می کنیم که به اندازه از ماهی استفاده کنید. توصیه های مختلفی برای مصرف ماهی وجود دارند و نمی توان یک توصیه کلی را برای مصرف ماهی در طول هفته بیان کرد. بهتر است که همه افراد برای تامین امگا 3 مورد نیاز بدن خودشان، حداقل 2 بار در هفته از گوشت ماهی استفاده کنند. اما در برخی از منابع نیز توصیه شده که افراد 4 بار در هفته ماهی مصرف کنند.
بهتر است که با توجه به رژیم غذایی، شرایط جسمی و همچنین میزان کلسترول خون خود با پزشک در مورد میزان مصرف ماهی در طول هفته مشورت کنید. برخی از ماهی ها دارای چربی کمتری هستند. به همین خاطر مضرات ماهی های مختلف با یکدیگر مشابه و یکسان نیست. با وجود اینکه تا به امروز هیچ گزارشی مبنی بر مضر بودن ماهی در صورت مصرف روزانه منتشر نشده است، اما باز هم پیشنهاد می کنیم که به اندازه از ماهی استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد مضرات ماهی صحبت کردیم. شاید برای برخی از افراد این سوال مطرح شود که با وجود مفید بودن غذاهایی دریایی، چرا در برخی از منابع توصیه شده که ماهی بیش از اندازه مصرف نشود؟ دلیل این موضوع چربی نسبتا بالای ماهی و همچنین عدم نیاز به مصرف بیش از اندازه پروتئین ماهی و اسیدهای چرب موجود در آن است. بنابراین، اگر در لیست گروه های حساس به ماهی نیستید، می توانید برای بهره مندی از فواید ماهی حداکثر 4 بار در هفته ماهی میل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید