انواع طعمه برای صید ماهی
انواع و اقسام مختلفی طعمه برای صید ماهی ها وجود دارد که در کل شامل روش های زیر میشوند:
- طعمه های طبیعی برای صید ماهی
- طعمه های غیرطبیعی برای صید ماهی
- طعمه های مصنوعی برای صید ماهی
انواع طعمه طبیعی برای صید ماهی
بچه ماهی: یکی از انواع مختلف طعمه برای صید ماهی، بچه ماهی است که در اندازه های 3 سانتی متر تا 7 سانتی متر متغیر میباشد و بسته به نوع ماهی قابل صید، اندازه این طعمه زنده انتخاب میشود. طعمه بچه ماهی اصولا برای صید ماهی هایی چون قزل آلا، اردک ماهی، ماهی سونگ، ماهی شیربت و ماهی کپور مورد استفاده قرار میگیرد. بایستی در ابتدا بچه ماهی توسط صیاد از آب صید شود و در داخل سطحی پر از آب نگهداری شود، سپس بچه ماهی به صورت زنده به سر قلاب وصل می شود. این نوع طعمه برای صید ماهی های بزرگ شکاری و ماهی خوار مناسب است.
کرم خاکی: کرم خاکی نوعی طعمه برای صید ماهی است که بارش باران در فصل بهار و بیرون آمدن کرم های خاکی، زمان مناسب برای جمع آوری این نوع طعمه محسوب می شود. رطوبت خاک در فصل بهار و گرمای فصل تابستان، کرم های خاکی زیادی را به بیرون خاک میکشاند و طعم های زنده برای ماهیگیری به حساب میآید. نیمی از درازای کرم خاکی از سر تیز قلاب تا ساقه قلاب را می پوشاند و نیم دیگر بدن کرم آویزان است و بدین شکل کرم از قلاب جدا نمی شود. اصولا صیادان از یک کرم درشت و یا دو الی سه کرم ریز به عنوان طعمه استفاده میکنند.
بچه قورباغه: اصولا صیادان از بچه قورباغه به عنوان طعمه برای صید ماهی های مهاجم استفاده می کنند چرا که قورباغه بزرگ موجب ترس میشود. برای صید قورباغه می توان حاشیه آبها، جلبک ها و گیاهان روی آب را جست و جو کرد. از جمله ماهی هایی که جذب قورباغه میشوند، میتوان به اسبله، ماهی سفید رودخانه و سونگ اشاره کرد. برای استفاده از بچه قورباغه به عنوان طعمه، بایستی قلاب را از دو پای قورباغه عبور داد، ابتدا پای چپ و سپس پای راست.
خرچنگ: خرچنگ یکی از طعمه های طبیعی جهت ماهیگیری است که در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بچه خرچنگ نوعی طعمه برای صید ماهی شیربت است. برای نصب خرچنگ به قلاب بایستی ابتدا دستهای تیز خرچنگ قطع گردد و سپس به قلاب وصل شود.
میگو: میگو یکی از انواع طعمههای ماهیگیری است که اصولا در ایران کمتر به آن توجه میشود. برای صید میگو، میتوان گیاهان ریشهدار حاشیه رودخانهها و آبگیرها را از ریشه در آورد و تکان کرد. اینگونه میگوهای موجود در گیاهان بیرون میآیند و با وصل کردن آنها به قلاب میتوان به عنوان طعمه برای صید ماهی استفاده کرد.
حشرات: ملخ جزو حشراتی است که به عنوان طعمه برای صید ماهیهایی چون عروس دریایی و ماهی سفید رودخانه مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر ملخ، حشراتی مانند پشه سیاه و سنجاقک هم مناسب هستند. جوبرک (آبدزدک) نوعی حشره بزرگ و بد شکل میباشد که عمدتا برای صید ماهی سفید رودخانه های مناسب است. ماهیگیری با استفاده از حشرات، در فصل بهار و تابستان، مورد توجه صیادان است.
طعمه های سنگین: ماهیگیران برای صید ماهیهایی چون ماهی اسبله و سونگ از طعمههای مثل موش آبی و جوجه اردک استفاده میکنند چرا که این نوع ماهیها سنگین وزن هستند و دهان گشادی دارند. طعمههای طبیعی سنگین وزن به عنوان طعمه برای صید ماهیهای بسیار بزرگی در حدود 30 کیلوگرم تا 40 کیلوگرم استفاده میشوند.
انواع طعمه غیرطبیعی برای صید ماهی
1- نان و خمیر نان: یکی از طعمههای غیرطبیعی جهت صید ماهی، خمیر نان و نان میباشد چرا که اکثر ماهیها جذب خمیر نان و نان میشوند. نانهایی مانند لواش، سنگک و نانهای ماشینی به عنوان طعمه مناسب هستند. خمیر نان به عنوان طعمه برای صید ماهیهایی مانند کپور، زردپر، زردک و عروس ماهی به کار میرود. خمیر نان را به صورت کروی شکل، گرد کرده و به سر قلاب وصل میشود تا تیزی قلاب دیده نشود از طرفی برای وصل کردن نان بر سر قلاب، بایستی یک تیکه نان به قلاب وصل شود و با نخ دور آن را محکم میکرد.
2- ذرت پخته: یکی از طعمه های غیرطبیعی که به عنوان طعمه برای صید ماهی کپور استفاده میشود، ذرت پخته است که بسیار نرم بوده و به راحتی بر سر قلاب وصل می شود. ذرت پخته بایستی سر تیز قلاب ماهی گیری را بپوشاند و معمولا بر سر قلاب سه الی چهار ذرت زده میشود.
3- میوه و سبزیجات: میوه و سبزیجاتی مانند انجیر، انگور، ته خیار، یونجه، گشنیز و جعفری اصولا به عنوان طعمه برای صید ماهی های گیاهخوار استفاده میشوند. برخی از ماهیگیرها میوه و سبزیجات را به صورت مستقیم بر سر قلاب میزنند و برخی میوه و سبزیجات را در نان میپیچند و بر سر قلاب وصل میکنند. این نوع روش برای صید ماهی آمور کاربرد دارد.
4- طعمه های گوشتی: طعمه های گوشتی شامل روده مرغ، دل مرغ و طحال گوسفند میشوند و برای ماهیگیری زیر آب مناسب هستند. طعمه های گوشتی در صید ماهی های شکاری چون سونگ، شیربت، اسبله، سوف، زنگول و ماهی سفید رودخانه کاربرد دارند چرا که ماهی های شکاری جذب بوی خون و بوی نامطبوع گوشت میشوند. بسته به نوع ماهی، اندازه طعمه گوشتی می تواند بزرگ یا کوچک باشد.
انواع طعمه مصنوعی برای صید ماهی
طعمه های مصنوعی با ابزار ساخته شدهاند و کاربرد زیادی در صید ماهی دارند. برخی از این طعمهها شامل قاشقک، لوری، سافت فیش، سافت بیت و لانسه میشوند. لانسه نوعی طعمه برای صید ماهی است که از پلاک پرهای و متحرک تشکیل شده است. در اتصال لانسه به قلاب، بایستی بین سیم و لانسه یک هرزه گرد نصب شود تا نخ نچرخد و سیم تاب برندارد. باید قلاب به بدنه لانسه متصل شود تا زمینه چرخش پلاک متحرک حول قلاب فراهم شود. پس از پرتاب قلاب در آب، لانسه همانند یک ماهی دور قلاب میچرخد و ماهیها را به دام میاندازد. از مزایای طعمههای مصنوعی میتوان به عمر طولانی آنها اشاره کرد.
Comments (2)
سلام من میخام در دریای خزر شمال با قلاب ماهی بگیرم . من میخام بدون شناور ماهی بگیرم . ایا میتونم با خمیری که از آب و ارد درست شده استفاده کنم؟
سلام
بله، شما میتونید از خمیر برای ماهیگیری در دریای خزر استفاده کنید. خمیر طعمهای عالی برای برخی از ماهی هستش. ماهی هایی مثل کپور و ماهی سفید و …
فقط مطمئن شوید که خمیر به اندازه کافی سفت باشد که به راحتی از قلاب جدا نشود.